„Verslo ir mokslo partnerystės 2018“ apdovanojimas – lazerių įmonei UAB „Femtika“

UAB „Femtika“ kartu su Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto Lazerinių tyrimų centru sukurtos mikroformavimo femtosekundiniu lazeriu staklės „Laser Nanofactory“, skirtos mažiems trimačiams objektams, kurie laisvai tilptų ant blakstienos arba adatos skylutėje, gaminti, nugalėjo Ūkio ministerijos organizuotame konkurse „Verslo ir mokslo partnerystė 2018“.  

Tai pirmoji pasaulyje hibridinės gamybos mašina, leidžianti naudoti labai platų medžiagų spektrą – polimerus, metalus, stiklą, keramiką. Šią technologiją galima taikyti medicinoje (pvz., nano robotų, galinčių judėti žmogaus venose ir pristatyti vaistą tiksliai į pažeistą vietą, gamyboje), mikro mechanikoje (labai tikslių jutiklių gamyboje), optikoje ir fotonikoje (mikrolęšių, kurie aktualūs įvairių bepiločių orlaivių pramonėje, fotoninių kristalų gamyboje).

„Lietuvos lazerių pramonė itin sėkmingai dirbo mokslui skirtų lazerių rinkoje, todėl net 90 iš 100 geriausių pasaulio universitetų naudojami lietuviški lazeriai. Tačiau šalies lazerių gamintojai vis aktyviau žvalgosi į medicinos, karo ir autonominių automobilių industrijas, turinčias dideles augimo perspektyvas ir ieškančias sprendimų lazerių sistemų srityje. Taigi platų pritaikymo spektrą turinti „Femtika“ sukurta inovacija yra svarbios transformacijos lazerių pramonėje simbolis“, –  teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

„Verslo ir mokslo partnerystės“ apdovanojimas skiriamas originaliais sprendimais pasižyminčioms ir inovatyvius produktus kuriančioms Lietuvos įmonėms. Šis konkursas organizuojamas aštuntąjį kartą. Konkurso dalyviai buvo vertinami pagal pristatomo produkto išskirtines savybes ir specifinius inovacinius sprendimus, komercinę produkto naudą ir poveikį įmonės konkurencingumui, intelektinės nuosavybės apsaugą, įmonės išlaidas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veikloms.

Konkursui paraiškas galėjo teikti visos įmonės, kurios, bendradarbiaudamos su tyrėjais ir mokslininkais, sukūrė ir rinkai pristatė inovatyvius produktus. Nugalėtoją rinko speciali komisija, sudaryta iš Ūkio ministerijos, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA), Lietuvos inovacijų centro, Lietuvos verslo konfederacijos ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos atstovų.

 „Verslo ir mokslo partnerystės 2018“ apdovanojimas įteiktas per „Inovacijų savaitę 2018“ vykstančios Inovacijų parodos atidarymo metu. Inovacijų paroda vyksta rugsėjo 26–27 d. prekybos centre „Panorama”, Vilniuje. Joje galima pamatyti ir išbandyti tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje sukurtas inovacijas.

„Inovacijų savaitės 2018“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su MITA.