Pirmasis savarankiškas Slėnio „Nemunas“ startas parodose

Štai ir baigėsi paroda „Ką pasėsi... 2011“. Slėnis pirmą kartą rengė atskirą ekspoziciją savo širdyje - LŽŪU IV-uose rūmuose, kur įsikūręs Slėnio Komunikavimo ir technologijų perdavimo centras. Būtent tokios ekspozicijos tikslas – išskirti iš bendros eksponatų masės parodoje Slėnio steigėjų ir partnerių sukurtus inovatyvius produktus. Tuo siekiama supažindinti visuomenę su mokslininkų ir verslininkų nuveiktais darbais inovacijų srityje.

Ekspozicijoje lankytojai buvo kviečiami sužinoti kokios naujovės artimiausiu metu gali pasiekti vartotoją, pamatyti ir paragauti inovatyvių produktų. Vienus lankytojus tai trikdė, kitiems gi buvo malonu susipažinti su inovacijų kūrėjais, daugiau sužinoti apie mokslininkų kuriamus produktus ir technologijas bei įsitikinti jų privalumais.

Ekspozicija negalėjo pasigirti tokiu lankytojų srautu koks buvo visoje parodoje, tačiau to Slėnis nesiekė. Slėnio užduotis buvo pranešti visuomenei apie savo norą skleisti žinias tiek apie inovacijas, tiek apie save, t.y. parodyti kur gi mes esame ir ką veikiame, informuoti lankytojus apie galimybę integruotis į Slėnio veiklą arba aktyviai naudotis jo paslaugomis.

Manome, kad tai mums pavyko, kadangi girdėjome palaikančių žodžių ir iš Žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus, ir iš naujojo LŽŪU rektoriaus prof. Antano Maziliausko, kas ypač džiugina ir skatina geriau dirbti ir ieškoti vis kitokių inovacijų skleidimo formų.

Komunikavimo ir technologijų perdavimo centro darbuotojai ypač dėkingi tiems Slėnio steigėjams ir partneriams, kurie nepabijojo rizikuoti ir sudalyvavo pirmojoje ekspozicijoje tiek su savo eksponatais, tiek pagal galimybes patys pristatinėjo sukurtas naujoves. Parodos metu išryškėjo ir pirmosios klaidos bei patirtys, tačiau jos nesusilpnino noro ekspoziciją plėsti ir siekti, kad ji taptų nuolat veikiančia, kadangi žemės ūkio sektorius tikrai turi ką parodyti tiek žemdirbiui, tiek miesto gyventojui ne tik parodų metu.

Kiekvieną parodos dieną savo inovatyvius produktus pristatė vis kiti Slėnio dalyviai. Pirmąją parodos dieną lankytojai galėjo virtualioje 3D erdvėje aplankyti Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centrą, sužinoti šio centro teikiamas galimybes verslo ir mokslo subjektams. Vėliau jie galėjo paragauti LAMMC Žemdirbystės instituto darbuotojų iškeptos eksperimentinės duonos pavyzdžių, Perlojos bandymų stotyje išaugintų vaistažolių arbatos ir pabendrauti su mokslininkėmis, kurios pristatė įvairias duonos kepimo technologijas, vaistažolių auginimo ypatumus. Tuo pačiu metu čia buvo pristatoma ir verslininkų UAB „Du medu“ kepama ekologiška duona bei kiti produktai. Šiuo deriniu buvo siekiama, kad mokslininkai ir verslininkai turėtų galimybę pabendrauti tarpusavyje, išgirsti lankytojų vertinimus, pasidalinti sukaupta patirtimi, o gal būt komercializuoti dar vieną produktą.

Antrąją parodos dieną LAMMC Sodininkystės institutas mus jau nuo pat ryto džiugino savo sukurtais produktais. Instituto mokslininkai pristatė liofilizuotus vaisius ir daržoves, vaišino nektarais, kurių receptus patys sukūrė. Lankytojai galėjo paragauti instituto su verslo partneriais sukurtos produkcijos, sužinoti kaip šių produktų pasigaminti arba įsigyti Lietuvos rinkoje.

Šiek tiek vėliau savo veiklą pristatė UAB „Arvi kalakutai“ KŪB, kurie pasakojo apie savo veiklą bei gamybos technologijas, vaišino įmonės pagaminta produkcija.

LAMMC Miškų institutas ir UAB „Euromediena“ pristatė savo mokslinius pasiekimus. Lankytojai turėjo galimybę išgirsti ir pamatyti kaip mėgintuvėlyje pražysta rožės, auga medžiai ir, kokios galimybės Lietuvoje mišką užauginti per keletą kartų trumpesnį laiką. Inovatyviomis technologijomis besidomintys verslininkai galėjo pamatyti, kaip inovacijos sėkmingai diegiamos į gamybą ir tampa verslu.

Paragavę inovatyvių produktų bei pamaloninę akį naujais gaminiais, lankytojai galėjo susipažinti su dar vienu Komunikavimo centro projektu - studentų ir moksleivių grupe „MAJoR“, kuri pristatė savo paslaugas reklamos ir renginių organizavimo srityje, besidomintiems pasakojo kaip gimė idėja savo veiklą susieti su Slėniu „Nemunas“, reklamavo pirmuosius savo darbo rezultatus - Slėnio aksesuarus - draugystės laikrodžius.

Trečiąją parodos dieną Slėnio „Nemunas“ inkubuojama įmonė „Obuolių namai“ pristatė Lietuvoje dar naują sulčių spaudimo ir fasavimo technologiją, vaišino ekologiškomis sultimis.

Degustacijų maratoną pratęsė IĮ „Pakramtukai“ - jauna ir inovatyvi įmonė, Slėnio partnerė, siekianti išpopuliarinti unikalią maisto produktų džiovinimo technologiją. Lankytojus ji vaišino jau žinoma ir pamėgta džiovinta jautiena „ŽemŽa“, taip pat naujausiais įmonės „pakramtukais“ - džiovinta kiauliena, vištienos kepenėlėmis, cukinija, paprika ir kitais produktais.

Slėnio ekspozicijoje lankytojai turėjo galimynę susipažinti su UAB „Elinta VS“ pristatomomis naujovėmis: elektromobiliais, kūno skeneriais ir kitomis įmonėje kuriamomis inovacijomis. Tai viena iš nedaugelio Rytų Europos įmonių, gaminančių inovatyvius produktus: kompiuterinės regos sistemas bei signalų registravimo ir apdorojimo prietaisus.

Slėnio steigėjos Lietuvos biomasės energetikos asociacijos atstovas UAB „Biokaitra“ pristaė automatizuotus katilus, pritaikytus kūrenti šiaudų granulėmis. Tai vienintelė įmonė Lietuvoje ir visame Baltijos regione siūlanti tokią prekę. Įmonė gali aprūpinti ir reikiamu kiekiu kuro.

Lietuvos žemės ūkio universiteto Agronomijos fakulteto mokslininkės pristatė jų laboratorijose liofilizuojamus ir džiovinamus vaisius bei daržoves, Aplinkos institutas - degalus iš atsinaujinančių energijos šaltinių bei kuriamas technologijas, o Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakultetas kartu su įmone UAB „Concept fortis“ –ekologiškiausią trąšą- sapropelį ir iš jo pagamintą trašą- trichoderminą.

LSMU VA pristatė

Gyvulininkystės instituto sukurtą kaimišką jogurtą bei jo gamybos technologiją, laboratorijose sukurtus antibiotikus ir kitus gydymo preparatus.

Visų lankytojų laukė ir daugiau Slėnio steigėjų pristatomų naujovių. Mokslo kavinės darbuotojai kvietė paragauti itališkos kavos ir revoliuciją arbatos rinkoje skelbiančios TEA TO GO arbatos.

Didžiulė padėka Jums visiems gerbiami ekspozicijos dalyviai: UAB „Arvi kalakutai“ KŪB, LAMMC Žemdirbystės institutui ir jo Perlojos bandymų stočiai, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutui, LAMMC Miškų institutui, LSMU Veterinarijos akademijai ir Gyvulininkystės institutui, Lietuvos žemės ūkio universitetui, UAB „Euromediena“, UAB „DU medu“, IĮ „Pakramtukai“, UAB „Elinta VS“, UAB „Biokaitra“, UAB „Obuolių namai“, UAB „Conc  ept fortis“.  

Raktažodžiai: